Linka MHD Kladno 15

 

Autobusová linka 225015 (MHD Kladno 15)

V. Lanny – Velké Přítočno – Masokombinát

Rozsah provozu: zrušena (před zrušením pracovní dny, o víkendu jeden pár spojů)

Typy autobusů: standardní

Dopravce: ČSAD MHD Kladno a.s.

Systém: SID (Středočeská integrovaná doprava)

Garantované nízkopodlažní spoje: ne

Počet variant trasy:  1

Konečné zastávky: 3 (V. Lanny; Masokombinát; Velké Přítočno)

Přestupní uzly: Nám. Svobody

Doba jízdy: 23 minut

Délka linky: 9 km

Zastávky:

V. Lanny – Ostrovec – A. Škváry – Bresson – L. Zápotockého (Z) – Tylova (T) – Žel. zast., město (Z) – U nemocnice – Nám. Svobody – Gymnasium – Sítná – J. Kociána – U Kauflandu – Holandská – Okrsek 2 – Zdravotní středisko – Dr. Oetker – Showa (T) – Velké PřítočnoMasokombinát

Něco o lince:

Tato linka byla zajímavým hybridem mezi linkami 3, 5 a 16, nicméně nešťastně řešeným. V době, kdy jela linka 15, logicky nejela linka 3, což sice ve většině trasy nic neznamenalo, nicméně v koncovém úseku Tesco – Okrsek 4 měla linka 3 nepříjemný interval 20 – 40 minut, podle toho, jela-li ve zbytku trasy patnáctka, či ne. Ale na druhou stranu, vzhledem k tomu, že sloužila k návozu / odvozu zaměstnanců ve směnném provozu, poskytovala též velmi časné ranní (4:30) spojení z a relativně pozdní večerní (22:45) spojení z/na Ostrovec a zhruba o 20 minut tím zkrátila čas mezi poslední trojkou a první devatenáctkou (noční linkou) na zhruba hodinu (Ostrovec měl tedy spojení prakticky 24h denně; interval mezi posledním nočním a prvním denním spojem byl zhruba 90 minut).

Jak bylo zmíněno, z velké části (V. Lanny – U Kauflandu) kopírovala trasu linky 3, od které se oddělila a projela Holandskou a přes Okrsek 2 se dostala na Unhošťskou třídu k zastávce Zdravotní středisko, od které pokračovala ven z města kolem výrobního závodu firmy Dr. Oetker a přes stejnojmennou zastávku a průmyslovou zónu Kladno – jih objela po západním a jižním okraji a při jejímž objezdu ještě obsloužila obec Velké Přítočno (tč. v tarifní zóně 1 = Kladno). Ve Velkém Přítočně několik spojů končilo, většina jich pokračovala dále k Masokombinátu, kde se tč. rozrůstaly pekárny.

Mapa:

Intervaly:

Pracovní den
8 párů spojů
Soboty, neděle a státní svátky
2 páry spojů
Zajímavá místa na trase:

  • Tylova – Věžáky
  • Žel. zast., město – Věžáky
  • Gymnasium – Gymnasium a Váňův kámen

vanuv-kamen--gymnasiumVáňův kámen u gymnázia (Foto: JAH)

    • Sítná – Kokos (místní název, zkr. od Komunistický Kostel)
    • Dr. Oetker, Masokombinát – výrobní závody

Autor: Jakub Havlíček Zveřejněno: 9. 12. 2016

Komentáře jsou uzavřeny.