Linky PID 384 a 210 004

 

· Autobusové linky 100384 (PID 384) a 210004 (MHD Beroun H) Praha, Zličín – Beroun, Hostim Beroun, aut. st. – Beroun, Hostim

Rozsah provozu: celotýdně

Typ autobusů: standardní

Dopravce: ARRIVA STŘEDNÍ ČECHY, s. r. o.

Garantované nízkopodlažní spoje: ne

Počet variant trasy: 1

Konečné zastávky: 3 (Praha,,Zličín; Loděnice; Beroun,,aut. st.)

Přestupní uzly: Praha,,Zličín (metro B); Loděnice

Doba jízdy: 51 min

Délka linek: 28 km

Zastávky:

Praha,,Zličín (B) – Praha,,Depo Zličín (×) – Chrášťany,,Scania-Label (×) – Chrášťany,,Protherm (×) – Chrášťany – Chrášťany,,Mezcestí (×) – Rudná,,U nádraží (V) (T) (×) – Rudná,,Dušníky – Rudná,,U kina – Rudná,,Nerudova – Rudná,,škola – Rudná,Hořelice – Rudná,,Delvita (×) – Rudná,,Celní úřad – Rudná,,Hewlett-Packard – Rudná,,FIC – Nučice,,rozc. Krahulov (×) – Loděnice,,pod lanovkou – Loděnice – Loděnice,Jánská,I – Svatý Jan p.Skalou,Sedlec – Svatý Jan p.Skalou,Svatý Jánek – Svatý Jan p.Skalou – Beroun,Hostim – Beroun,Lištice – Beroun,,nem. – Beroun,,Hostímská – Beroun,,aut.st.

V zastávce Beroun,Hostim dochází k přejezdu mezi linkami 100384 a 210004. Něco o linkách:

Dvojice linek 100384 (PID 384) a 210004 (MHD Beroun H) jezdí z Prahy do Berouna se zajížďkou přes Svatý Jan pod Skalou a Hostim. Jejich účelem je především obsluha těchto vsí, neboť se jedná o nejdelší přímé spojení hlavního města s Berounem, nicméně i v celé trase je využitelné, někdy z důvodu časové polohy, ale i proto, že linky jedou podle mě velice pěknou trasou.

384-f2 Autobus linky H (384) na autobusovém stanovišti v Berouně (zdroj: www.seznam-autobusu.cz)

Označení linek, jejich tarifní řešení i vyhledávání v jízdních řádech jsou ovšem poněkud nepřehledné. Linky jsou dvě proto, že jedna patří do systému PID, druhá do MHD Beroun, neexistuje však žádný spoj, jenž by v zastávce Beroun,Hostim (kde dochází k přejezdu) skutečně končil. O lince 210004 si někteří lidé myslí, že vůbec neexistuje – s tímto označením se setkáme v licenci, na internetu, na zastávkách pak nalezneme písmenko H; ovšem na všech zastávkách je vyvěšen společný jízdní řád i pro 384 (označený ,,384″ jen s poznámkou, že na území Berouna jde o jinou linku), nepotkáme autobus označený jako ,,H“, a při jízdě přes Hostim cestující nezpozoruje žádnou změnu. Problém však nastává zejména při vyhledávání v IDOSu, který tuto dvojici linek v současné době vůbec nedokáže vyhledat, a to i přes četná upozornění.

Specifikem je rovněž tarifní řešení. V JŘ se dozvíme, že v úseku Beroun,Hostim – Beroun,,aut. st. platí souběžně tarif PID a MHD Beroun, že tam nelze zakoupit samostatně jízdenku PID ani uplatnit slevy poskytované v PID. V praxi to znamená, že pokud jedete z území Berouna dále ku Praze, platíte podle tarifu PID, pokud byste ovšem jeli jen po území Berouna (tedy pouze linkou 210004), platíte podle tarifu MHD Beroun.

A kudy to vlastně 384/H jezdí? PID 384 začíná na Zličíně a až do Loděnice (a v relaci Praha – Beroun, avšak ne přes Vráž) je ve svazku s 380, zpočátku ještě s linkami obsluhujícími Rudnou. Vyjevši z Prahy, projíždí přes Chrášťany a následně celou Rudnou do Hořelic, za nimiž zajíždí do průmyslové zóny. Opustivši zónu, dostává se do rychlejšího úseku své trasy – mimo zástavbu do Loděnice. Tam v pracovní dny začíná řada spojů (linka je ráno a v sedle v provozu jen v úseku Beroun – Loděnice).

384-f1 Autobus linky 384 v Loděnici (zdroj: www.seznam-autobusu.cz)

Za Loděnicí odbočuje do místní části Janská, címž vstupuje do úseku, kudy jezdí jenom ona. Údolím říčky Loděnice přijede přes Svatý Jan pod Skalou do Hostimi, kde se změní v MHD Beroun H.

Následně stoupá z údolí a po chvíli přijede do Lištice, před níž začíná klesání do Berouna. Tam ještě zajede k nemocnici, aby skončila na autobusovém stanovišti.

Mapa:

100384-210004

Linky 100384 a 210004 ve víkendovém schematu: 100384-210004 - schema Intervaly:

Pracovní den
Sobota a neděle
Úsek
Se
Ve
a)
150T/90Z
~150
4 páry spojů
b)
~120
270-120
150T/90Z
~150
4 páry spojů
a) Praha,,Zličín – Loděnice b) Loděnice – Beroun,,aut. st.

Zajímavá místa na trase:

  • Chrášťany – kaplička
  • Rudná,,u kina – kostel Stětí sv. Jana Křtitele
  • Rudná,Hořelice – kostel Stětí sv. Jana Křtitele – hřbitovní kaple Blahoslavené P. Marie
  • Loděnice,,pod lanovkou – Chrustenická šachta (přístupná jen v červenci a srpnu)
  • Loděnice – kostel sv. Václava – východiště po červené značce proti proudu říčky Loděnice a po dalších značkách do okolí
  • Svatý Jan p.Sk.,Sedlec – kaplička sv. Ivana
  • Svatý Jan pod Skalou – klášter – jeskyně sv. Ivana – hřbitovní kaple sv. Maxmiliána – východiště k Solvayovým lomům (skanzen) – východiště národní přírodní rezervací Karlštejn (červená, modrá a žlutá značka + odbočka na vyhlídku na Skále)

pohled na Svatý Jan pod Skalou z vyhlídky Pohled na Svatý Jan pod Skalou z vyhlídky (foto: OK)

  • Beroun,Hostim – východiště po žluté značce podél Loděnice a Berounky do Srbska – zelená značka na Bubovice a Srbsko

Údolí Loděnice pod Hostimí Údolí Loděnice pod Hostimí (foto: OK)

  • Beroun,Lištice – pozůstatky předválečného opevnění (řopíků)
  • Beroun,,aut. st. – centrum Berouna (Husovo náměstí, radnice, kostel sv. Jakuba, městské hradby a brány (Pražská a Plzeňská))

Beroun - Husovo náměstí Beroun – Husovo náměstí (foto: OK)

Tip na výlet:

Zveřejněno: 10. 3. 2014 Autor: Ondřej Kališ

4 reakce na Linky PID 384 a 210 004

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *