Linka 310 081 (B81)

 

Autobusová linka 310081 (SID B81) Roztoky – Křivoklát – Praha

Rozsah provozu: PD ráno, SN ráno a večer (kromě období od Vánoc do března)

Typ autobusů: standardní

Dopravce: ČSAD MHD Kladno, a.s.

Garantované nízkopodlažní spoje: ne

Počet variant trasy: 1

Konečné zastávky: 5 (Roztoky,,u mostu; Křivoklát,,nad hradem; Běleč; Unhošť,,nám.; Praha,,Hradčanská)

Přestupní uzly: Praha,,Hradčanská (metro A); Unhošť,,nám.

Doba jízdy: 1 h 25 min

Délka linky: 49 km

Zastávky:

Roztoky,,u mostu – Křivoklát,,u školy – Křivoklát – Křivoklát,,nad hradem – Křivoklát,,Písky – Zbečno,,Novina – Zbečno,,u hřbitova – Zbečno,,u mostu – Sýkořice – Sýkořice,,u křížku – Sýkořice,,Luby – Běleč – Bratronice,,ObÚ – Bratronice,,Mostecký mlýn – Horní Bezděkov,,pod hřbitovem – Horní Bezděkov – Horní Bezděkov,,křiž. – Unhošť,Amerika – Unhošť,,u křížku – Unhošť,,škola (T) (o) – Unhošť,,nám. – Jeneč,,vysílací středisko – Jeneč – Hostivice,,Jeneček – Hostivice – Hostivice,,Nouzov – Hostivice,,Palouky – Praha,,Ruzyňský hřbitov – Praha,,Bílá Hora – Praha,,Vypich – Praha,,Hradčanská

Něco o lince:

Linka 310081 (SID B81) je významná hlavně ve víkendovém provozu, a proto se mu budeme věnovat v první části článku.

Již řadu let, co ji znám, jezdí 310081 a její předchůdkyně s číslem 310310 z Prahy na Křivoklát, jsouc ukončená v zastávce Roztoky,,u mostu. Parametry jejího provozu se za tu dobu hodně změnily, v téměř shodné trase a čase zůstal jen nejdelší pár spojů, tomu se však několikrát změnilo provozní období. Jednu dobu tento pár spojů linky 310310 jezdil dokonce celoročně, později byl omezen na turistickou sezonu. V té době mimo hlavní sezonu existoval nedělní večerní spoj ze Zbečna do Prahy (proto je v jízdním řádu zastávka Zbečno,,žel. st., kde začínal). Nyní je hlavní pár provozován od začátku dubna do začátku října, do poloviny prosince pak jezdí pár spojů zkrácený do zastávky Křivoklát,,nad hradem (z Prahy jezdí ve stejném čase, do Prahy o něco dříve než hlavní spoj), o Vánocích a v první čtvrtině roku pak na lince nejezdí o víkendech nic a cestující musí využít železniční zastávky a stanice nebo jiné autobusové linky.

310081 na Hradčanskéautobus linky 310081 přijíždějící na Hradčanskou (foto: LN)

Provoz v pracovní dny se také velmi vyvíjel a linka v minulosti jezdila ve všední dny více. Proběhlo však několik reorganizací provozu, při nichž byly některé její spoje převedeny na jiné linky a na 310081 vznikly spoje z Unhoště do Bělče, které na ní existují dnes, a zároveň s nimi 1 pár spojů do Prahy (z Bělče tam a do Unhoště zpět).

V Praze 310081 začíná na stanovišti Hradčanská, kde se linky na Unhošť a Rakovník zvládly udržet i v průběhu stavby tunelu Blanka (tehdy zastavovaly před ministerstvem obrany) a jede po staré karlovarské silnici (ul. Patočkova, Bělohorská, Karlovarská a silnice II/606) do Hostivice, za Jenčí pak odbočí na silnici č. 201, po níž dojede téměř až na svou konečnou. Tato silnice ji vede přes Unhošť a Horní Bezděkov do údolí Loděnice (v něm je výhodná turistická zastávka Mostecký mlýn) a dále přes Bratronice, Běleč a Sýkořice (zast. Sýkořice,,Luby je zase nejblíže zřícenině hradu Jinčova) do Zbečna, významné to obce v údolí Berounky. Za Zbečnem však autobus zase stoupá, neboť silnice údolím dál nevede, na lesní zastávku Křivoklát,,Písky, odkud už to není daleko do Amalína, místní části městysu Křivoklát; právě tam se, stranou hlavní silnice, nachází zastávka Nad hradem; upozorňuji, že pokud ji nepřemístili, je na Mapách.cz uvedena chybně, byť je to první větší chyba, na niž jsem zde narazil – bývala u rybníčku kousek od kostela a autobus se zde většinou otáčel couváním; je možné, že od mé poslední návštěvy bylo vybudováno nové obratiště.

Zastávky na Křivoklátě jsou obecně problematické a nepřehledné. Zastávka Křivoklát – dole pod hradem – je směrem na Roztoky snadno objevitelná, avšak ve směru na Prahu by autobus měl správně zastavovat za křižovatkou na silnici směrem na Městečko a následně se otočit na obratišti, často navíc blokovaném automobily; naproti zastávce na Roztoky je ovšem vyšlapaná plocha a my jsme, když jsme odtud jeli, raději stáli zde, spolu se všemi ostatními cestujícími, protože jsem nechtěl spoléhat na to, že spoj do správné zastávky opravdu zajede.

Bezproblémová je zastávka Křivoklát,,u školy, za níž linka odbočuje doleva na most přes Berounku a na jeho druhé straně skončí. Při hledání zastávky nástupní však nastává další zádrhel. V zastávce U mostu (napravo od mostu) totiž vozidlo reálně končit nemůže; bývá odstavené nalevo od něj a nástup probíhá v zastávce, která se tam nachází. Ta se však jmenuje Roztoky,,závod! Jízdní řád je navíc vylepený nezřetelně na zadní straně označníku a nevím, jak by tuto zastávku měl najít neznalý člověk; i já jsem se raději zeptal, protože jsem JŘ zprvu nenašel. Proč 310081 nekončí oficiálně v zastávce Roztoky,,závod, je mi záhadou.

Mapa: 310081 Linka SID B81 ve víkendovém schematu: 310081_schema Provozní parametry:

  • Pracovní dny ráno: – 1,5 páru spojů v trase Běleč – Unhošť – 1 spoj v trase Praha – Unhošť (v tomto směru) – 1 spoj v trase Běleč – Praha (v tomto směru)
  • Soboty a neděle od dubna do září: – 1 pár spojů v celé trase (ráno z Prahy, odpoledne do Prahy)
  • Soboty a neděle od října do poloviny prosince: – 1 pár spojů v trase Křivoklát,,nad hradem – Praha (ráno z Prahy, odpoledne do Prahy)
  • V ostatních obdobích není v provozu.

Zajímavá místa na trase:

  • Hostivice – zámek – kostel sv. Jakuba
  • Jeneč – zvonička a statky
  • Jeneč,,vysílací středisko – řízení letového provozu
  • Unhošť,,náměstí – náměstí – kostel sv. Petra a Pavla – východiště do údolí Černého potoka (modrá značka) a směrem na Poteplí (žlutá značka)
  • Horní Bezděkov,,křiž. – zvonička – žlutá turistická značka
  • Bratronice,,Mostecký mlýn – východiště údolím Loděnice (červená tur. značka)
  • Bratronice,,ObÚ – kostel Všech svatých – východiště po zelené tur. značce
  • Běleč – kostel sv. Mikuláše se dřevěnou zvonicí

Běleč - kostel svMikuláše se zvonicíBěleč – kostel sv. Mikuláše se zvonicí (foto: OK)

  • Sýkořice,,Luby – zřícenina hradu Jinčova (1,8 km od zastávky)

hrad Jinčovhrad Jinčov (foto: OK)

  • Zbečno,,u mostu – Hamousův statek – kostel sv. Martina – východiště CHKO Křivoklátsko (červená, zelená a žlutá značka)

pohled na Zbečno ze silnice od Sýkořicpohled na Zbečno ze silnice od Sýkořic (foto: OK)

  • Zbečno,,u hřbitova – silnička údolím Klíčavy k vodní nádrži (3 km)

vodní nádrž Klíčavavodní nádrž Klíčava (foto: OK)

  • Křivoklát,,Písky – červená, zelená a žlutá turistická značka
  • Křivoklát,,nad hradem – hrad Křivoklát – kostel sv. Petra
  • Křivoklát – museum motocyklů – hrad Křivoklát (kus nad zastávkou) – červená a žlutá značka a několik místních značek do okolních lesů

hrad Křivokláthrad Křivoklát (foto: OK)

  • Roztoky,,u mostu – východiště po červené turistické značce na Nižbor, nebo Skryje

Zveřejněno: 19. 6. 2014 Autor: Ondřej Kališ

2 reakce na Linka 310 081 (B81)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *