Linka 155 731

 

Autobusová linka 155731 Praha – Mělník – Štětí

Rozsah provozu: celotýdně

Typ autobusů: standardní

Dopravce: ČSAD Střední Čechy, a.s.

Garantované nízkopodlažní spoje: ne

Počet variant trasy: 3

Konečné zastávky: 4 (Praha,,Nádr. Holešovice; Mělník,Mlazice,žel. zast.; Štětí,,aut. nádr.; Štětí,,Sepap)

Přestupní uzly: Praha,,Nádr. Holešovice (metro C); Praha,,Vychovatelna; Mělník,,aut. st.; Štětí,,aut. nádr.

Doba jízdy: 1 h 15′

Délka linky: 50 km

Zastávky:

Praha,,Nádraží Holešovice – Praha,,Vychovatelna – {Praha,,Sídliště Ďáblice (Z)} – Bořanovice,,rozc. – Líbeznice,,I – Líbeznice,,II – Zlonín,,rozc. – Předboj,,rozc. – Kojetice,,Tůmovka – Kojetice,,rozc. – Neratovice,Byškovice – Libiš,,Na staré štaci (o; ×) – Libiš – Obříství,,Štěpánský most – Kly,Větrušice – Kly,Krausovna – Kly,Lom – Kly,Vinice – Mělník,,u Nováků – Mělník,,cukrovar – Mělník,,u hřiště – {Mělník,,poliklinika (T) – Mělník,,Fibichova (T)} – Mělník,,aut.st. – Mělník,Podolí,pivovar – Mělník,Podolí,nem. – Mělník,Pšovka – Mělník,,záv.Loděnice – Mělník,Mlazice,žel.zast. – Mělník,Mlazice,u závor – Mělník,Vehlovice – Liběchov,Malý Liběchov – Liběchov – Liběchov,,žel.st. – Liběchov,Ješovice,rozc. – {Liběchov,Ješovice,u lípy – Liběchov,Ješovice} – Liběchov,Ješovice,rozc. – Štětí,,Počeplice – Štětí,,sídliště – Štětí,,hotelový dům – Štětí,,aut.nádr.Štětí,,Sepap

Něco o lince:

Linka 155731 zajišťuje spojení Prahy s Mělníkem, odkud dále pokračuje přes Liběchov do Štětí. Drtivá většina spojů je zastávková a jede v celé trase (vyjma zastávky Sepap, kam zajíždí jen 1 pár spojů), existují však i výjimky. Rychlé spojení Prahy a Mělníka je doménou její zrychlené sestry 125732, krátké zastávkové spoje, zejména o víkendech, pak zajišťuje hlavně linka 250027.

linka 155731 směr Mělník,Mlazice,žel zast na Nádraží Holešovicelinka 155731 směr Mělník,Mlazice,žel. zast. na Nádraží Holešovice (foto: LN)

731 má řadu atypických spojů, většina podvariant však jede jednou či dvakrát za den. Patří mezi ně například už zmíněné zrychlené spoje, spoje ukončené v Mlazicích (těch je trochu více), spoje přes Sídliště Ďáblice, ty obsluhující zastávku Libiš,,Na staré štaci (tyto existují zřejmě hlavně kvůli udržení licence na předmětné zastávky), jeden přes centrum Mělníka (školní spoj), několik spojů zajíždějících do Ješovic a jeden pár prodloužený ve Štětí k Sepapu.

Linka začíná v jižním obratišti u stanice metra Nádraží Holešovice, jako všechny linky ČSAD Střední Čechy z této zastávky, následně najíždí na magistrálu a jede přes most Barikádníků, ulicí V Holešovičkách (zastavuje na Vychovatelně) a Libereckou na sjezd k Březiněvsi, kde rychlostní silnici opustí, projede Březiněvsí a pak již zastavuje na všech zastávkách; po silnici 243 přijede do Líbeznic, za nimiž najede na silnici č. 9, následují málo vytížené zastávky na rozcestích, významnější jsou až Byškovice a Libiš, kde se navíc 731 dostává do míst, kam už nejezdí linky PID z Prahy a za Labem ani linky přes Neratovice. Významná je pro ni už zastávka Obříství,,Štěpánský most, odkud se dá dojít do vlastního Obříství, za ní linka přejíždí Labe právě po tomto historicky hodnotném mostě a přijíždí do Klů; samotné Kly leží o něco blíže k Labi a žádný autobus tam nejezdí, linky Praha – Mělník mají 4 zastávky na hlavní silnici, z nichž lze do zbývajících částí obce bez problémů dojít. Za Kly už následuje samotné okresní město. Tam jede 731 i její kolegyně hlavní ulicí Pražskou k cukrovaru, kde opouštějí průtah městem, berouce to rovně (nadále Pražskou) na zastávku U hřiště a až za ní sjedou ul. O. Wenzla a Nemocniční rovnou k autobusovému nádraží (název zastávky je nepřesný). Tam končí hlavně některé spoje kratších linek, 731 zpravidla pokračuje dál Bezručovou přes Podolí a pak pěkně Českolipskou přes Pšovku do Mlazic. V obratišti u tamní železniční zastávky končí některé posilové spoje, delší spoje pokračují po Českolipské do Vehlovic, kde se připojí na silnici č. 9, vedší dosud po obchvatu, a pokračují do Liběchova. Po zaintegrování této linky do PID mají některé posilové spoje končit i zde.

linka 155731 směr Štětí na Nádraží Holešovicelinka 155731 směr Štětí na Nádraží Holešovice (foto: LN)

V Liběchově se rozdělují trasy na Dubou, po nichž jezdí dálkové linky – ty pokračují vpravo údolím Liběchovky, a na Štětí, kam směřuje 731. Ta tedy jede dál po směru toku Labe – po silnici č. 261. Mine nádraží a několik spojů zajíždí do Ješovic, pak už přejede krajskou hranici, projede Počeplicemi a sjede do Štětí, kde to vezme okružní ulicí pěkně na autobusové nádraží.

V pracovní dny jezdí 155731 v celé trase nejméně jednou za 2 hodiny, o víkendech je provoz o něco pravidelnější, všechny spoje jezdí v celé trase, a to přibližně po 2 hodinách, vyjma jednoho vynechaného páru spojů kolem poledne. V relaci Praha – Mělník zkracuje interval na přibližně 1 hodinu linka 250027, v pracovní dny pak mezi Prahou a Mělníkem jezdí již také zmíněná zrychlená linka 732, která ovšem jede po stejné trase, jen nestaví v některých zastávkách.

155731 se vám určitě může hodit, pokud se budete chtít vydat do Mělníka a okolí, podél Labe, či na Kokořínsko, rovněž cesta podél Vltavy od soutoku stojí za to.

Mapa: 155731 Linka 155 731 ve víkendovém schematu: 155731_schema Intervaly:

 
Pracovní den
Sobota a neděle
Úsek
Se
Ve
Do
Pol
Od – Ve
a)
~60
~60
~60 (T) / ~120 (Z)
~ 90 (T) / ~120 (Z)
~120
~240
~120
b)
~120 (T) / ~60 (Z)
~120
60-90 (T) / ~120 (Z)
~ 90 (T) / ~120 (Z)
~120
~240
~120
a) Praha – Mělník,Mlazice b) Mělník,Mlazice – Štětí

Přes zastávku Praha,,Sídl. Ďáblice jedou jen 2 spoje ráno ve směru od Mělníka. V zastávce Libiš,,Na staré štaci zastavují jen 2 spoje večer ve směru Mělník. Přes zastávky Mělník,,poliklinika a Mělník,,Fibichova jede jen 1 spoj v ranní špičce PD. Do Ješovic zajíždějí jen 3 spoje v PD. Do zastávky Štětí,,Sepap jede jen 1 pár spojů v PD. Vybrané spoje v PD projíždějí vybrané zastávky v úseku Praha – Mělník. Zajímavá místa na trase:

  • Bořanovice,,rozc. – zámek Pakoměřice
  • Líbeznice,,I – kostel sv. Martina – Divadlo kouzel Pavla Kožíška
  • Líbeznice,,II – kaplička
  • Neratovice,Byškovice – kaplička
  • Libiš – gotický kostel sv. Jakuba s dřevěnou zvonicí

Libiš - kostel svJakubaLibiš – kostel sv. Jakuba (foto: OK)

  • Obříství,,Štěpánský most – silniční most přes Labe z r.1912 – zámeček – v centru Obříství (cca 1,5 km) zámek, kostel Narození sv. Jana Křtitele, řada zajímavých stavení, památník S. Čecha a B. Smetany (druhý až v Semilkovicích – cca 2,5 km)

Obříství - zámekzámek v Obříství (foto: OK)

  • Kly,Větrušice – východiště po modré cyklotrase podél Labe (po proudu na Mělník a Štětí, nebo proti proudu na Neratovice a Starou Boleslav – kaplička v Klech (cca 1 km) – kaplička v Tuhani (cca 800 m)
  • Kly,Krausovna – v Záboří (cca 1 km) klasicistní kostel Narození P. Marie – východiště do Záboří a dále po zelené značce (po Turbovickém hřbetě na Mělník, nebo na Mělnickou Vrutici), či po bývalé žluté po Turbovickém hřbetě na Všetaty

Záboří - kostel Narození Panny MarieZáboří – kostel Narození P. Marie (foto: OK)

  • Mělník,,cukrovar – zelená značka směr Záboří, modrá cyklotrasa podél Labe na Kly, Neratovice, Kostelec n/Lab
  • Mělník,,u hřiště – dobré východiště do centra Mělníka – cestou po ul. Pražské evangelický kostel a kostel sv. Ludmily – v centru náměstí Míru s radnicí, zámek a kostel sv. Petra a Pavla, oba stojící nad vinicemi a soutokem Vltavy a Labe – u zámku turistické rozcestí: dlouhý zeleně značený okruh (přes Záboří, Mělnickou Vrutici, Chloumek), také zelená na Liběchov; červená na Chloumek a do Kokořínského dolu; žlutá tvoří okruh Hořínským parkem a okolo tamního zámku; k Labi možno sejít také zkratkou na ul. K Mostu (ta začíná kus pod zámkem, kde je křižovatka se zelenou od cukrovaru), za mostem začíná cyklostezka vedoucí příjemně podél Labe až téměř do Štětí, na druhou stranu vede cyklotrasa přes Hořín a dále na Lužecký ostrov a podél Vltavy směrem na Prahu, možno využít i různé alternativní cesty podél Vltavy (podle mě nejlepší pro pěší je jít po cyklotrase za Vrbno, následně Vltavu nepřecházet, ale jít napravo od ní do Lužce a dále přes Vraňany, Vepřek, Staté Ouholice třeba do Veltrus; na druhém břehu zase existuje cesta po protipovodňovém valu; v Lužci je možné vyzkoušet přívoz)

Mělník - pohled na věž kostela svPetra a Pavla a ŘípMělník – pohled na věž kostela sv. Petra a Pavla a Říp (foto: OK)

Pohled na Mělník z kostelní věžePohled na Mělník z kostelní věže (foto: OK)

  • Mělník,,aut. st. – autobusové nádraží a železniční stanice Mělník (ta je vzdálená cca 500 m) – žlutá značka do Lhotky u Mělníka – možné východiště do centra města po ul. Kromblochově a Pražské (podrobnosti viz zast. U hřiště)
  • Mělník,Podolí,pivovar – nejbližší zastávka od centra, ale je to do kopce 🙂 – červená značka směr Chloumek a Kokořínský důl
  • Mělník,Podolí,nemocnice – zelená tur. značka směr Mlazice (viz níže)
  • Mělník,Pšovka – augustiniánský klášter
  • Mělník,Mlazice,žel. zast. – kaplička – železniční zastávka Mělník-Mlazice – rozdělení směrů zelené značky od centra Mělníka (jeden na Chloumek, Mělnickou Vrutici, Záboří a zpět do Mělníka; druhý na Liběchov a Nové Osinalice)
  • Mělník,Vehlovice – kaplička – u silnice řopík – horní částí vsi prochází zelená značka
  • Liběchov – zámek – nám. V. Levého – kostel sv. Havla – na kopci kostelík sv. Ducha (dominanta okolí), k němu vede pěkná křížová cesta (trošku oklikou) – z druhé strany (od Mělníka) zelená stoupá viniční cestou – východiště do údolí Liběchovky (zelená vede na Tupadly a dále vrchem přes Nové Osinalice směrem na Dubou; modrá do Tupadel přes Čertovy hlavy a pak se vrací okruhem do Liběchova)

Liběchov - zámekzámek Liběchov (foto: OK)

Liběchov - kostel svHavlaLiběchov – kostel sv. Havla (foto: OK)

  • Liběchov,,žel. st. – železniční stanice Liběchov
  • Štětí,Počeplice – kaplička
  • Štětí,,hotelový dům – naučná stezka Loupežníka Štětky – kus jižně vede žlutá směr Stračí a Želízy
  • Štětí,,aut. nádr. – kostel sv. Šimona a Judy – zajímavý most přes Labe s vlečkou uprostřed – začátek žluté značky směr Stračí a Želízy – po druhém břehu Labe modrá cyklotrasa buď proti proudu na Mělník, nebo po proudu na Roudnici (mezi Zálužím a Dobříní by měla být neznačená cesta podél řeky, cyklotrasa tam vede po silnici)

Zveřejněno: 2. 12. 2014 Autor: Ondřej Kališ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *