Linka 220 035 (A35)

 

Autobusová linka 220035 (SID A35) Kladno – Zbečno – Křivoklát

Rozsah provozu: celotýdně

Typ autobusů: standardní

Dopravce: ČSAD MHD Kladno, a.s.

Garantované nízkopodlažní spoje: ne

Počet variant trasy: 1

Konečné zastávky: 5 (Kladno,,Újezd; Kladno,,aut. nádr.; Běleč; Zbečno,,žel. st.; Křivoklát,,nad hradem)

Přestupní uzly: Kladno

Doba jízdy: 44′ (úsek Kladno,,aut. nádr. – Zbečno); 57′ (Kladno,,aut. nádr. – Křivoklát); celá trasa teoreticky 1 h 1′

Délka linky: 26 km (úsek Kladno,,aut. nádr. – Zbečno); 33 km (Kladno,,aut. nádr. – Křivoklát); celá linka 35 km

Zastávky:

Kladno,,Újezd – Kladno,,Poldi – Kladno,,aut. nádr. – Kladno,,Nám. Svobody – Kladno,,U nemocnice – Kladno,,U kostela – Kladno,,Rakovnická – Doksy,,rozc. – Kamenné Žehrovice,,Háje – Kamenné Žehrovice – Žilina – Žilina,,škola (Z; o) – Lhota – Lhota,,Na skalce – Bratronice,,rest. – Běleč – Sýkořice,,Luby – Sýkořice,,u křížku – Sýkořice – Zbečno,,u mostu – Zbečno,,žel.st. – Zbečno,,u hřbitova – Zbečno,,Novina – Křivoklát,,Písky – Křivoklát,,nad hradem

Něco o lince:

220035 jezdí již dlouho z Kladna do Zbečna a je užitečná i pro Pražáky k cestě do Žiliny a Lhoty a v období, kdy není v provozu linka 310081 i do oblasti Bratronic, Sýkořic a Zbečna; do Zbečna jezdí i vlak s přestupem v Berouně, a autobus tak nabízí alternativu, nevýhodou vlaku navíc je poloha nádraží daleko od centra obce.

Autobus linky 220035 v zastávce Kladno,,náměstí Svobodyautobus linky 220035 v zastávce Kladno,,nám. Svobody (foto: JAH)

V nedávné době na linku A35 přibyly páteční a nedělní spoje na Křivoklát, které se zřejmě osvědčily, a tak byl provoz v tomto úseku rozšířen na 2 páry spojů v sobotu i neděli a 1 pár spojů v pátek po poledni, jež jsou dokonce celoroční, pouze v pátek nejezdí o prázdninách. Těmito spoji se tak lze dostat na Křivoklát z Kladna, případně i z Prahy, pokud zrovna nejezdí B81 a nehodí se vám vlak.

Naprostá většina spojů na lince jezdí v úseku Kladno,,autobusové nádraží – Zbečno,,železniční stanice; jen několik z nich je vedených až do Újezda nebo na Křivoklát. Několik ranních / večerních a posilových spojů začíná nebo končí v Bělči.

PA112007autobus linky 220035 od Křivoklátu přijel na kladenské autobusové nádraží (foto: MCH)

V Kladně linka jede z autobusového nádraží po hlavní ulici přes náměstí Svobody (významný přestupní bod) do Rozdělova a dále ven z města po silnici 238 na Kamenné Žehrovice, kde odbočí na silnici III. třídy přes Žilinu a Lhotu do Bratronic; v relaci Kladno – Bratronice lze využít také linku 220034 přes Družec, bohužel však tyto dvě vůbec nejsou proložené. V Bratronicích A35 zastavuje na zast. Restaurace, neboť zastávka Obecní úřad (kde zastavují A34 a B81) je před křižovatkou se silnicí od Lhoty, a po silnici II/201 vjíždí do CHKO Křivoklátsko. Zde projíždí přes Běleč a Sýkořice a následně sjíždí do údolí Berounky, v němž dlí ves Zbečno. Tady za zastávkou U mostu odbočí vlevo, přejede Berounku a po chvíli dorazí na konečnou většiny spojů u nádraží. Sem zajíždějí i spoje pokračující na Křivoklát, které se pak vrátí přes most na hlavní silnici a pokračují po ní do Amalína, kde je zastávka Křivoklát,,nad hradem.

Linka A35 se hodí zejména k procházce křivoklátskými lesy – vždyť už od Žiliny jede po okraji CHKO a pak to bere přímo do jejího jádra – do Zbečna a na Křivoklát. Kromě hradu Křivoklátu a zbečenských památek (Hamousův statek a kostel sv. Martina) se kousek od její trasy nacházejí například hodnotný kostel se zvonicí v Bělči, zřícenina hradu Jinčova (nedaleko zast. Sýkořice,Luby) nebo vodní nádrž Klíčava kus od Zbečna. Více informací naleznete v zajímavostech.

Mapa: 220035 Linka SID A35 ve víkendovém schematu: 220035_schemaSchema bylo vytvořeno před prodloužením linky na Křivoklát. Intervaly:

Pracovní den
Sobota a neděle
Se
Ve
Do
Od
Ve
~60
~120
~60
~120
~210-120
~180
~120

Vybrané spoje končí v obou směrech končí v zastávce Běleč. V úseku Kladno,,Újezd – Kladno,,aut. nádr. jezdí jen 2 páry spojů v PD a 1 pár v SN. V úseku Zbečno,,žel. st. – Křivoklát,,nad hradem jezdí jen 1 pár spojů v pátek a 2 páry v SN. Zajímavá místa na trase:

  • Kladno,,aut. nádr. – nám. Starosty Pavla s kostelem, radnicí; zámek
  • Kladno,,Nám. Svobody – východiště na pěší zónu centrem města (ke kapli sv. Floriána, nám. Starosty Pavla, zámku)
  • Kladno,,U kostela – rozdělovský kostel sv. Václava – kaplička ve starém Rozdělově (u červené značky) – turistické východiště s 5 značenými směry
  • Kamenné Žehrovice,,Háje – Turyňský rybník – východiště po červené značce přírodním parkem Povodí Kačáku a po modré k nádraží a do zdejších lesů – Drvotova naučná stezka
  • Kamenné Žehrovice – kaplička – východiště po modré značce do CHKO Křivoklátsko
  • Žilina – kostel Narození P. Marie – východiště po neznačených cestách do CHKO Křivoklátsko

Žilina - kostel Narození Panny MarieŽilina – kostel Narození P. Marie (foto: OK)

  • Lhota – žlutá značka do CHKO Křivoklátsko
  • Lhota,,na skalce – náves se zvonicí a rybníčkem – žlutá směr Dolní Bezděkov
  • Bratronice,,restaurace – kostel Všech svatých – východiště po zelené tur. značce

Bratronice s kostelem Všech svatýchBratronice s kostelem Všech svatých (foto: OK)

  • Běleč – kostel sv. Mikuláše se dřevěnou zvonicí
  • Sýkořice,,Luby – zřícenina hradu Jinčova (1,8 km od zastávky)

hrad Jinčovhrad Jinčov (foto: OK)

  • Zbečno,,u mostu – Hamousův statek – kostel sv. Martina – východiště CHKO Křivoklátsko (červená, zelená a žlutá značka) – silnička údolím Klíčavy k vodní nádrži (cca 3,5 km)

Zbečno - kostel svMartinaZbečno – kostel sv. Martina (foto: OK)

  • Zbečno,,žel. st. – železniční stanice Zbečno
  • Křivoklát,,Písky – červená, zelená a žlutá turistická značka
  • Křivoklát,,nad hradem – hrad Křivoklát – kostel sv. Petra – červená značka přímo u zastávky, u hradu ještě žlutá, dále jsou v okolí 4 okruhy značené místními značkami všech barev

hrad Křivokláthrad Křivoklát (foto: OK)

Platný jízdní řád

Staré jízdní řády:

Zveřejněno: 23. 9. 2014 Autor: Ondřej Kališ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *