Linka 310 082 (B82)

 

 Autobusová linka 310082 (B82) Řevničov – Praha

Rozsah provozu: celotýdenně

Typ autobusů: standardní

Dopravce: ČSAD MHD Kladno, a.s.

Garantované nízkopodlažní spoje: ne

Počet variant trasy: 11

Konečné zastávky: 5 (Řevničov,,rest.; Nové Strašecí,,Palackého; Lány,,nám.; Stochov,,nám.; Praha,,Hradčanská)

Přestupní uzly: Nové Strašecí,,Palackého; Unhošť,,nám.,; Hostivice; Praha,,Hradčanská Doba jízdy: 1 h 15 min Délka linky: 47 km Zastávky:

ŘEVNIČOV,,REST. – Řevničov,,Bucek – Třtice,,u rybníka -Třtice,,U Brodku – Nové Strašecí,,Karlovarská – Nové Strašecí,,Palackého – NOVÉ STRAŠECÍM,,PALACKÉHO – Nové Strašecí,,jatky – Rynholec – Rynholec,,Důl ČSA – Stochov,Čelechovice – Kačice – Stochov,Čelechovice – Lány,Vašírov – Lány,,u hřbitova – LÁNY,,NÁM. – Stochov,Honice – Stochov,Slovanka,I. – Stochov,,U křížku – Stochov,,U dubu – STOCHOV,,NÁM. – Stochov,,U dubu – Stochov,,U křížku – Stochov,Slovanka – Tuchlovice – Tuchlovice,,Dřevěnkov rozc. – Kamenné Žehrovice – Kamenné Žehrovice,,Háje – Doksy – Velká Dobrá,,u školy – Velká Dobrá – Braškov,Valdek – Braškov – Kyšice – Unhošť,,rest.Slovan – Unhošť,,škola – Unhošť,,nám. – Jeneč,,vysílací středisko – Jeneč – Hostivice,,Jeneček -Hostivice –  Hostivice,,Nouzov – Hostivice,,Průmyslová – Hostivice,,Palouky – Praha,,Ruzyňský hřbitov – Praha,,Bílá Hora –  Praha,,Obora Hvězda – PRAHA,,HRADČANSKÁ

kurzíva – do takto označených zastávek žádný spoj linky 310082, zastávky najdeme pouze v licenci linky

Něco o lince:

Linka 310082 spojuje Nové Strašecí s Lány, Stochovem, Tuchlovicemi, Unhoští, Jenče, Hostivicí a Prahou. Linka 310082 zajišťuje společně s linkou 310 610 hlavní vazbu tímto západním směrem od Prahy. Nyní si popíšeme trasu.

P3211934Iveco Crossway 12M správě stanicuje v zastávce Lány,,u hřbitova (foto: MCH)

Začátek trasy má 310 082 v Novém Strašecí v centru u zastávky Palackého, v licenci ale už v Řevničově, kam ale žádný spoj nejezdí. Z Nového Strašecí,,Palackého pokračuje kolem polikliniky a kaple svatého Isidora po silnici I. třídy do Rynholce, kde zajíždí do centra obce, aby obsloužil zastávku Rynholec na náměstí 1. máje. Nyní překračuje železniční trať vedoucí do Rakovníka a Kladna a vrací se opět na hlavní silnici po které pokračuje kolem dolů do Vašírova a udělá si malou zajížďku přes Lány, které se pyšní svým zámkem.

P3211931

Dále se vrací na hlavní odkud přijela z Nového Strašecí, nepokračuje ale po ní, ale za kruháčem jede rovně a nadjezdem se ubírá do Stochova na náměstí U dubu, stejně tak i pojmenované zastávce. Jeden ranní spoj jede navíc z Nového Strašecí do Stochova přes Čelechovice. Odtud se vrací zpět ke kruhovému objezdu a konečně se vrací na silnici od Nového Strašecí a pokračuje po ní do Tuchlovic ke kostelu sv. Havla. Nyní jede dál, podjíždí již zrušenou železniční trať  a nadjíždí rychlostní silnici R6 do Prahy a Nového Strašecí a konečně míří do Kamenných Žehrovic k Turyňskému rybníku. Odtud se dá můžete vydat na plno zajímavých výletů po okolí. Za Kamennými Žehrovicemi jede lesem přírodním parkem Kalspot do Doks a dále do Velké Dobré.

Opětovným podjetím rychlostní silnice míří do další obce, do Braškova, kterou projíždějí na západním konci. Jeden ranní a jeden odpolední školní spoj navíc jedou i do severní části obce, k zastávce Braškov, odkud jedou dále po hlavní do Kyšic, kde se spojuje s kratší variantou. U kaple sv. Floriana se tu nachází i jediná zastávka v obci.  Ulicí Pražská a Karlovarská  směřuje do Unhoště, kde v centru naleznete kostel sv. Petra a Pavla a autobusové stanoviště.

P3211904autobusové stanoviště v Unhošti (foto: MCH)

Velmi pěkné je tu zejména Václavské náměstí a Feldekovský mlýn. Po silnici 201 I. třídy jede do Jenče a dále do Hostivic, kde přejíždí železniční trať do Prahy a Rudné s novou zastávkou z roku 2014 Hostivice-u hřbitova. Obec Hostivice projíždí po hlavní silnici, míjí hostivický zámek, centrální Husovo náměstí a kostel sv. Jakuba a průmyslovou čtvrtí se dostává na okraj Prahy. Podjíždí R6 a Pražský okruh a Jivinami a kolem kostela Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře a Břevnovem završuje svojí cestu v Praze na Hradčanské, kde cestující přestupují na tramvaj či metro.

P3211935

Provoz linky zajišťuje dopravce ČSAD MHD Kladno celotýdenním provozem ve všední dny v průměrném intervalu 1 hodina, o víkendu po cca 3 hodinách v období od 4 do 22 hodin. Část spojů končí ve Stochově a také o kousek dál, v centru Lán na náměstí. Z Nového Strašecí do Řevničova nejezdí žádný spoj, i když dle licence sem autobusy mohou jet. Jeden ranní spoj  z Nového Strašecí má také odlišnou trasu. Ze Strašecí jede přes Čelechovice do Stochova a dále jako obvyklé spoje.

Sesterskou linkou linky 310082 je linka 310610, která jede z Prahy do Rakovníka po trase námi zmiňované linky, avšak z vynecháváním některých zastávek (nezajíždí do Stochova, více zastávek mezi Prahou a Hostivicemi). Některé spoje navíc jedou po rychlostní silnici R6 až do Velké Dobré, nezajíždí do Lán a tak jedou přímo z Tuchlovic do Rynholce. Z Nového Strašecí pak jede přes Rudu a Lužnou až do Rakovníka.

Mapa:

linka 310082 Linka 310082 (B82) ve víkendovém schematu: linka B82 Intervaly:

 
Pracovní den
Sobota
Neděle
Úsek
Se
Ve
Do
Od
Ve
Do
Od
Ve
a)
30 minT/1 hod Z
1 hod
1 hod
1 hod
3 hod
3 hod
1 spoj Z
3 hod
3 hod
1 spoj Z
b)
1 pár
1 pár
3 páry
1 pár + 1 spoj Z
3 hod
3 hod
1 spoj Z
3 hod
3 hod
1 spoj Z
a) Praha – Stochov,,nám. b) Stochov,,nám. – Nové Strašecí,,Palackého

Platný jízdní řád Staré jízdní řády:

Zajímavá místa na trase:

  • Nové Strašecí,,Palackého – kostel Narození Panny Marie – východiště po červené do přírodního parku Džbán, kostelu sv. Martina ve Mšeckých Žehrovicích – východiště po žluté na naučnou stezku Novostrašecká podél rybníků

111 - Nové Strašecí - kostel Narození Panny Mariev Novém Strašecí se nachází kostel Narození Panny Marie (foto: OK)

  • Nové Strašecí,,poklinika – zámek Tloskov
  • Lány,,u hřbitova (Lány,,nám.) – zámek Lány – muzeum T.G.M. a také jeho hrob – východiště po červené na Pánovu louku a do CHKO Křivoklátsko

P3211929kromě zámku Lány naleznete v Lánech také hrob T.G. Masaryka (foto: MCH)

  • Stochov,,u dubu – kostel svatého Václava
  • Tuchlovice – kostel sv. Pavla
  • Kamenné Žehrovice – kaplička

125 - Kamenné Žehrovice - kaplev parku nedaleko zastávky Kamenné Žehrovice se nachází i tato opravená kaplička (foto: OK)

  • Kamenné Žehrovice,,Háje – Turyňský rybník – východiště po červené do Doks a Srb (PP Kalspot, objekt lehkého opevnění Doksy, PR Záplavy, Turyňský rybník) – východiště po modré CHKO Křivoklátsko
  • Velká Dobrá – kaple – letiště Kladno

175 - Velká Dobrá - náves s kapličkoupohled nakapličku ve Velké Dobré (foto: OK)

  • Braškov,,Valdek – východiště po modré na rozhlednu Kožova hora u Braškova a do Nové Kyšice
  • Kyšice – kostel sv. Floriana
  • Unhošť,,nám. – kostel sv. Petra a Pavla – Václavské náměstí – Feldekovský zámek – východiště po žluté do Nouzova a po modré kolem rybníků do Podkozí

P3211906asi nejznamější památkou v Unhošti je kostel sv. Petra a Pavla (foto: MCH)

  • Jeneč – kaplička
  • Hostivice – zámek Hostivice – kostel sv. Jakuba – Husovo náměstí
  • Hostivice,,Palouky; Na Hůrce – 10. a 11. kaple Hájecké cesty
  • Praha,,Bílá Hora – kostel Panny Marie Vítězné

Zveřejněno: 12. 4. 2015 Autor: Martin Chour

2 reakce na Linka 310 082 (B82)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *