Linka 210 022 (C22)

 

Autobusová linka 210022 (SID C22) Beroun – Kublov / Branov

Rozsah provozu: celotýdně

Typ autobusů: standardní

Dopravce: ARRIVA STŘEDNÍ ČECHY, s. r. o.

Garantované nízkopodlažní spoje: ne P

očet variant trasy: 2

Konečné zastávky: 5 (Beroun,,aut. st.; Nový Jáchymov; Broumy,,radnice; Kublov,,Slovanka; Branov)

Přestupní uzly: Beroun,,aut. st.

Doba jízdy: 50′ (Beroun – Kublov); 53′ (Beroun – Branov)

Délka linky: 26 km (Beroun – Kublov); 27 km (Beroun – Branov)

Zastávky:

Beroun,,aut.st. – Beroun,,U černého koně – Beroun,,Plzeňka – Beroun,,sídl. – Králův Dvůr,,u zámku – Králův Dvůr,,Na Knížecí II – Králův Dvůr,,škola (Z) – Králův Dvůr,Zahořany – Trubská,,rozc.1.0 (×) – Hudlice,Dibří (×) – Hudlice,,dol. – Otročiněves,,I – Otročiněves,Na Drahách – Otročiněves,Krušná Hora – Nový Jáchymov,,sídl. – Nový Jáchymov – Nový Jáchymov,,háj. (×) – Roztoky,Karlov,statek – Roztoky,Karlov,Placanda – {Broumy,,Luh rozc. – Broumy,,radnice * – Broumy,,škola – Kublov,Malá Louka – Kublov,,Na návsi – Kublov,,Slovanka} / {Karlova Ves – Branov,,u hřbitova – Branov,,háj. (×) – Branov,,pod ohradou (×) – Branov}

* – v Broumech končí jen 2 páry posilových spojů v PD

Něco o lince:

Linka 210022 je zejména víkendová; v pracovní dny obsluhuje především Karlovu Ves a Branov, kam je doprava velmi špatná, do Hudlic, Otročiněvsi a Nového Jáchymova kromě ní jezdí ještě 210027 a do Kublova a Broum 210024.

linka 210022 v zastávce Králův Dvůr,,u zámkulinka 210022 v zastávce Králův Dvůr,,u zámku (foto: MCH)

V minulosti byly obě tyto trasy obsluhované zvlášť, právě linkami C24 a C27, přičemž 210024 jezdila v turistické sezoně až do Skryjí, kam dnes jezdí již jenom několik spojů v pracovní dny, a současně s ní také přímo z Prahy krycí linka 310089 (sami se podívejte, co z ní zbylo, není to pěkný pohled), dnes z Prahy do Skryjí musíte i v létě mnohem delší cestou s přestupem v Rakovníce, což je škoda. Tato změna však umožnila sloučení víkendové obsluhy Hudlic, Otročiněvsi, Nového Jáchymova, Kublova a Broum do jedné linky, kterou je právě C22, jež z Nového Jáchymova pokračuje přes Karlov do Broum a pak se kousek vrací jakoby k Berounu do Kublova, kde skončí; jedinou výhodou je, že tím byla nově zavedena víkendová obsluha Karlova, který se tak stal také zajímavým turistickým východištěm, přímé spojení do Skryjí (popřípadě do lesních zastávek na trase) však bylo určitě turisticky hodnotnější.

V době před touto změnou fungovalo přímé spojení z Prahy do Broum i v období, kdy 310089 nejezdila a spoje C24 byly ukončené v Broumech, a sice přejezdem z linky 210019 z Prahy,,Nových Butovic bez nutnosti přestupu (jednalo se o krycí spoj linky 310089, jenž byl v provozu celoročně a jeho specifikem je, že tehdy končil v zast. Králův Dvůr,,u tří zvonků); na tuto možnost sice v JŘ nic neupozorňovalo, ale z vlastních zkušenosti víme, že toto přímé spojení opravdu existovalo. Po změně víkendové obsluhy Broum a Kublova byl tento spoj zkrácen do zastávky Králův Dvůr,,Na Knížecí a přímé spojení tedy nově fungovalo na linku 210022. Později byl spoj v 9:10 z Nových Butovic převeden na linku 210020 a začal zastavovat i v Loděnici a je v provozu i v neděli. Na Nových Butovicích je tento přímý spoj označen jako C20 směr Kublov,Slovanka, je možné přímé odbavení, ale v jízdním řádu na tuto možnost nic neupozorňuje.

přímý spoj C20-C22 směr Kublov v Praze na Nových Butovicíchpřímý spoj C20/C22 směr Kublov v Praze na Nových Butovicích (foto: MCH)

Kromě Kublova, Broum a Skryjí obsluhovala C24 před změnou i obce Trubín a Svatá. Ty této lince zůstaly dodnes, ale o víkendu je jejich obsluha zajišťována přejezdem z linky MHD Beroun B (210002), čímž se ušetří za úsek Beroun,,aut. st. – Počaply a zároveň nově není obsluhovaný úsek mezi Svatou a Kublovem, kde není zástavba, jen lesní zastávky.

Ale dost už o neustálých změnách. Věnujme se trochu tomu, jak linka 210022 vypadá v současnosti. Nejprve jede Berounem a Královým Dvorem z autobusového stanoviště po hlavní ulici až na Knížecí, kde odbočí na silničku k Zahořanům, po níž vyjede do Hudlic, kde se dá vpravo na Otročiněves a Nový Jáchymov; dále pokračuje na Karlov a tam se na zastávce Roztoky,Karlov,Placanda větví. Pouze v pracovní dny jezdí některé spoje vpravo přes Karlovu Ves do Branova, vesničky na pravém břehu Berounky; ostatní pokračují rovně, aby přijely na Luh a tam se musí dát doleva do samotných Broum, za nimiž jedou ještě kousek do Kublova, kde skončí na zastávce Slovanka.

Zejména o víkendech ráno je tedy linka C22 výborná k cestě do této části CHKO Křivoklátsko, jejíž návštěva stojí za to. Najdete tu krásné hluboké lesy, ale také historické památky, z nichž musím zdůraznit hlavně horu Veliz, nacházející se přímo nad Kublovem. Samotná projížďka touto linkou je pro dopraváka rozhodně také příjemná.

Mapa: Trasa do Kublova: 210022 Varianta do Branova: 210022_Branov Linka SID C22 ve víkendovém schematu: 210022_schema Provozní parametry:

Úsek
Pracovní den
Sobota
Neděle
a)
3 páry spojů
4 páry spojů
3 páry spojů
b)
3 páry spojů *
4 páry spojů
3 páry spojů
c)
2 páry spojů
a) Beroun – Nový Jáchymov b) Nový Jáchymov – Kublov (* – 2 páry v PD končí v Broumech) c) Nový Jáchymov – Branov

  Platný jízdní řád Zajímavá místa na trase:

  • Beroun,,U černého koně – centrum Berouna (Husovo nám., radnice, kostel sv. Jakuba Vetšího, hradby, městské brány)
  • Beroun,,Plzeňka – kostel Zvěstování P. Marii
  • Králův Dvůr,,u zámku – zámecký park – zámek (za dálnicí)
  • Králův Dvůr,Zahořany – zelená značka na Děd
  • Trubská,,rozc. 1,0 – kaplička (1 km od zastávky)
  • Hudlice,,dolní – kostel sv. Tomáše – rodný dům J. Jungmanna – Hudlická skála (s pěkným výhledem) – červená značka (na Děd a Beroun, nebo na Krušnou horu a Roztoky), modrá značka (na Svatou a Zdice)

Hudlice - kostel svTomášeHudlice – kostel sv. Tomáše (foto: OK)

Pohled na Hudlice z východuPohled na Hudlice z východu (foto: OK)

  • Otročiněves,,I – kaplička – pěkný dominující transformátor

Otročiněves - kapličkaOtročiněves – kaplička (foto: OK)

  • Nový Jáchymov – východiště po značených trasách (červená od Berouna na Roztoky, modrá na Žloukovice, zelená na Nižbor) i po neznačených např. po svazích Krušné hory (nebo na její vrchol)
  • Roztoky,Karlov,statek – východiště po červené značce k Leontýnskému zámečku a do Roztok, nebo na Veliz, případně na Točník a Žebrák
  • Roztoky,Karlov,Placanda – východiště do okolí Karlovy Vsi v době, kdy tato obec není obsluhovaná
  • Karlova Ves – modrá a zelená tur. značka a další cesty okolními lesy
  • Branov – pamětní síň Oty Pavla v osadě V Luhu (900 m od zastávky) – přívoz k Nezabudicím (z osady V Luhu) – naučná stezka U Eremita
  • Broumy,Luh,rozc. – modrá tur. značka – neznačené cesty např. do Skryjí

Krajina u BroumKrajina u Broum (foto: OK)

  • Broumy,,radnice – pivovar Matuška – zelená a žlutá tur. značka
  • Kublov,,na návsi – kaplička
  • Kublov,,Slovanka – Veliz (bývalé hradiště, kostel sv. Jana Křtitele, zřícenina proboštství; 1 km po žluté značce) – zelená značka (na Karlovu Ves, nebo Zdice), žlutá značka (na Veliz a Vraní skálu, nebo Točník)

Kostel svJana Křtitele na VelizuKostel sv. Jana Křtitele na Velizu (foto: OK)

Zveřejněno: 4. 11. 2014 Autor: Ondřej Kališ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *